Tips Sebelum Berhenti Kerja, Fikir Baik-Baik

berhenti16 tips yang dikongsikan dimana 12 adalah untuk isteri dan 4 lagi adalah untuk si suami. Baca penulisannya di bawah:
Nak share pengalaman sikit macammana boleh berhenti kerja dari jadi engineer ke surirumah.
Langkah-langkah menjadi surirumah sepenuh masa:
1. Bincang dengan suami pasal kewangan keluarga sebab dia yang akan tanggung nanti
2. Inform keluarga dan keluarga mertua
3. Setelkan semua hutang kad kredit yang ada
4. Cancel semua kad kredit
5. Mansuhkan semua expenses bulanan yang tak diperlukan
6. Pastikan ada simpanan 2-3 bulan gaji sebagai back up plan kalau nak buat side income
7. Mentality kena kuat especially kalau minat online shopping. No more online shopping beli barang mengarut2 dan tak perlu.
8. Beli buku masakan sebagai panduan nak memasak hari-hari jika tak pandai masak. Takkan surirumah nak tapau lauk dari luar je kan?
9. Bersedia secara fizikal kerana jadi fulltime housewife sesungguhnya lagi memenatkan.
10. Jangan risau jika takut bosan bila di rumah. Percayalah, 24jam akan terisi dengan kerenah anak-anak.
11. Bersedia dengan suara-suara sumbang yang akan asyik dok mengata rugi belajar tinggi, jadi surirumah, tinggalkan kerjaya, gaji tinggi. Bukan diorang yang tanggung pun. Jadi, abaikan.
12. Jangan lupa kawan-kawan. Nanti sunyi pula takde orang nak bercerita hal-hal dewasa. Asyik cerita Boboiboy, Upin Ipin dengan Pororo je. Hehe..
Persediaan bagi suami
1. Suami kena bersedia dari segi kewangan. Tak perlu mewah. Cukup makan, pakai, insurance, tempat tinggal, setel.
2. Suami kena faham rutin seorang surirumah. Sekali sekala bawalah isteri berjalan-jalan sebagai bonus bekerja 24 jam sehari. Takdelah dia rasa terperap dalam rumah je.
3. Percaya dan yakin, rezeki datang dari Allah. Bukan dari manusia.
4. Sentiasa support isteri dan masih menolong buat kerja rumah.
InsyaAllah, semuanya akan berjalan dengan lancar. Pastikan niat betul.
Saya berhenti kerja dengan niat nak anak makin sihat. Tak lagi sakit. Alhamdullillah sejak berhenti, tak pernah lagi sakit teruk sampai kena admitted hospital. Anak pun makin happy. Kita pun happy dapat tengok anak membesar depan mata. Rezeki, alhamdullillah tak pernah putus lagi. Suami faham, keluarga faham.
Bagi yang masih ragu-ragu, bincang elok-elok, buat solat hajat, solat istikarah, minta panduan.
Kadang-kadang bila buat kira-kira, macam tak cukup je duit. Tapi setiap bulan, cukup je duit. Semua tu rezeki.
Sekian.

917 total views, 1 views today